Friday, 9 July 2010

~Dulu-dulu mintak 50sen je~



Assalamualaikum Semua..:)

Salam penghulu segala hari..harap semua baik-baik saja hari ni...Dua tiga hari ni asyik teringat kenangan-kenangan lalu je...Sedar tak sedar dah besar....Sedar tak sedar dah 2010...Sedar tak sedar dah Julai...Sedar tak sedar Ramadhan nak datang lagi...Ya ALLAH,byknya nikmat yg ALLAH bg...tp kadang2 tertanya jugak,amal belum tentu cukup...Ya ALLAH,lalai sgt....hmm muhasabah sendiri....

Ingat lagi dulu masa kecik2,masa tu stay kat umah tok (nenek) dan tok wan (datuk) lg...umur 5tahun mama dah hantar g Tadika dah...2hari nangis tak nak g sekolah...tp lepas setahun,masuk je umur 6tahun,mama nk tukar ke Tadika lain,time tu nangis tak nak tukar sekolah...cikgu siap cakap ngan mama,tak pa,biarlah dia sekolah sini...Akhirnya dua tahun kat tadika yang sama..Sekarang tadika ada aircond,buku2 semua hebat2..byr mahal...dulu Tadika kat surau je...tak de kerusi,duduk je tp ada meja cam ngaji quran tu...Best sgt time tu...Balik je mesti bc buku...Zaman dulu kan...tahun 1992/1993...

Masa darjah satu,hari pertama dah pergi sekolah sendiri...Gi ngan basikal..mama ikut belakang..Bawa beg sekolah..lepas register semua mama balik..ptg balik sendiri..biasa la sekolah kat kampung..So tak macam sekarang..Bahaya ada disana sini..Bestnye waktu masuk sekolah tu...Masa exam akhir tahun dapat No 3 dalam kelas,seronok sgt...Dulu balik je sekolah pegi ngaji Quran..ngaji kat kampung je..Tok guru garang..tp alhamdulillah,darjah dua dah khatam sekali...Teringat masa mula2 pindah umah sendiri kat kampung sebelah abah,seminggu tak pergi ngaji...Sembunyi kat hutan nipah dkat ngan umah tok,pastu tok guru tu jmpa tokwan,tanya kenapa tak dtg ngaji,mama dpt tau balik terus kena rotan...mama sgt tegas bab2 tak nak pegi ngaji Quran ni...tq mama,along boley bc Quran sebab mama...

Masa habis sekolah rendah,Tok wan nak sgt tgk cucu dia masuk Maktab Mahmud,Alhamdulillah dpt interview..Susah nak masuk sini...lama jugak tunggu jawapan..Sampai time tu,ingat lg,dh penat sgt tunggu posmen hantar surat offer,smpai satu hari posmen dtg,amir buang je surat tu kt bwh sofa...mama jmpa then mama g tau amir dpt offer tu..owh happy sgt time tu...Hari nak g register tu,excited sgt,,ye la,nk masuk asrama kan...kenangan ooh kenangan...

Dapat result SPM,plan nak terus fokus untuk Sijil Tinggi Agama Malaysia( STAM),tp mama cakap,amik la Diploma..along faham sbb time tu semua org pergi belajar jauh2 dah...So,sambung la..ingat lagi..masa mula2 amik course Business Admin..Seminggu dalam course tu,tak boley bw langsung..So tukar kepada Early Childhood..Alhamdulillah br dpt...Mula2 masuk kelas langsung tak faham sbb semua in English..dl hari2 arab n arab..So english tu kurang sket..Alhamdulillah,ALLAH bg peluang,doa mama dan semua berjaya..:) Byk nya kenangan...

Banyak betul yg sy belajar sepanjang tempoh 22tahun hidup...Kehidupan byk mengajar sy..Bertemu dengan pelbagai jenis ragam manusia..Buat sy terfikir,betapa beharganya hidup yg ALLAH beri...Kadang2 sy rasa tak kuat langsung,tp ALLAH selalu sediakan yg terpaling baik...Alhamdulillah....

Buat sahabat,teman,kawan dan rakan,kalian adalah pelengkap dal kehidupan...Buat sy byk belajar..Sy tetap sy...tak pernah berubah....Tetap budak kampung yg sama..tetap cucu tok dan tok wan..tetap anak abah dan mama...Terima kasih dan kalian amat sy hargai.......:) Jom senyum....:)

Tak Sabar Tunggu RAMADHAN!!!

Salam Sayang

p/s: cerita itu adalah dari hati sy...sy rindu kenangan itu...sekadar ingin berkongsi rasa....Saya sayang mama,abah dan adik2 sy...Saya syg kalian semua yg begitu dekat dihati sy....

7 comments:

Qarl said...

kenangan mengusik jiwa katenya

malassszzz

hehehehehehe

sape dak kecik tu?

abgkah???

Amir Rayyan said...

Qarl: heheh..gitchu lah..di pegi jumaat kan...dak kecik tu abg la...masa umur 3tahun,7tahun & 22tahun....:)

Hizami Rahim said...

hehe.
kita belajar drpd kehidupan.
:D

mr.syazwan said...

kami support AMIR...

kuat smgt...

kuat berusaha..

kuat S E N Y U M

;)

ezam said...

kisah klasik untuk masa depan......

afizan azman said...

firman Allah s.w.t dalam surah Al-Hasyar ayat 59. Mafhumnya

“Wahai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap orang memperhatikan apa yang telah diperbuatnya untuk hari esok (akhirat). Dan bertakwalah kepada Allah! Sungguh, Allah Maha Memberi khabar terhadap apa yang telah kamu kerjakan.”


pernah dengarkan...Allah merancang, kita juga merancang. perancangan Allah sebaik2 rancangan.

as long as kita tahu apa kita buat...dosa dan pahala, milik Allah yg tentukan. yg penting kita buat orang happi.

jom happi...
wallahu'alam

Amir Rayyan said...

Hizami : ye...kita belajar dr kehidupan....

Mr Syazwan: :)

Ezam: :)

Afizan:jom senyum....:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...