Tuesday, 10 August 2010

~Jom BerPesta Ibadah!!! ~

Assalamualaikum semua.....

Alhamdulillah...Beberapa jam saja lagi untuk menanti pertemuan bersama Ramadhan....Beberapa jam saja lagi untuk meraikan pesta ibadah.....Beberapa jam saja lagi untuk merasai kemeriahan malam2 Ramadhan....Beberapa jam saja lagi untuk bertemu dengan bulan yg punya nikmat seribu bulan.....Sungguh,sy rindu akan kemeriahan Ramadhan...Sungguh rindu akan malam2nya...Sungguh rindu akan nikmat sahur dan berbuka...Moga ALLAH beri saya dan semua peluang untuk bersama Ramadhan......

Ramadhan adalah anugerah ALLAH buat kita...Ramadhan punya keistimewaan yang tiada gantinya....Malam AL-Qadr antara yang terhebat...Malam seribu bulan....

Baginda Rasulullah S.A.W sendiri menyatakan beberapa keistimewaan ramadhan dalam hadis Baginda.Antaranya:

Ubadah Bin Somit ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda pada suatu hari ketika Ramadhan hampir menjelang: "Telah datang kepadamu bulan Ramadhan, di mana Allah melimpah ruahkan di dalamnya dengan keberkatan, menurunkan rahmat, mengampuni dosa-dosa kamu, memakbulkan doa-doa kamu, melihat di atas perlumbaan kamu untuk memperolehi kebaikan yang besar dan berbangga mengenaimu di hadapan malaikat-malaikat. Maka tunjukkanlah kepada Allah Taala kebaikan dari kamu. Sesungguhnya orang yang bernasib malang ialah dia yang dinafikan daripada rahmat Allah pada bulan ini."

Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Umatku telah dikurniakan dengan lima perkara yang istimewa yang belum pernah diberikan kepada sesiapa pun sebelum mereka. Bau mulut daripada seorang Islam yang berpuasa adalah terlebih harum di sisi Allah daripada bau haruman kasturi. Ikan-ikan di lautan memohon istighfar (keampunan) ke atas mereka sehinggalah mereka berbuka puasa".

Allah mempersiapkan serta menghiasi jannah yang khas setiap hari dan kemudian berfirman kepadanya: "Masanya telah hampir tiba bilamana hamba-hambaKu yang taat akan meninggalkan segala halangan-halangan yang besar (di dunia) dan akan mendatangimu."

Pada bulan ini syaitan-syaitan yang durjana dirantaikan supaya tidak menggoda mereka ke arah maksiat-maksiat yang biasa mereka lakukan pada bulan-bulan selain Ramadhan. Pada malam terakhir Ramadhan (orang-orang yang berpuasa ini) akan diampunkan." Maka sahabat-sahabat Rasulullah SAW pun bertanya: "Wahai Pesuruh Allah, adakah itu malam lailatul Qadar?" Dijawab oleh Rasulullah SAW: "Tidak, tetapi selayaknya seorang yang beramal itu diberi balasan setelah menyempurnakan tugasnya."


Moga ALLAH permudahkan urusan kita semua..Moga ALLAH tetapkan iman kita..Moga ALLAH terima segala amal kita...insyaALLAH...

Buat semua yang singgah disini,sy ingin memohon ampun dan maaf,andai ada terkasar bahasa,terlebih terkurang yang mengguris hati semua disini atau dimana2,maaf sy mintak dari kalian...Semoga ramadhan membawa kita seribu satu sinar baru dan kekal dalam ukhuwah insyaALLAH...Jom Berpesta Ibadah!!!

Salam Ramadhan........

4 comments:

Hezesuze said...

wah bgus nie....

Qarl said...

suke laaa pic poster iklan tu

happy fasting abgku!

salam ramadhan

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°
رمضان مبار… رمضان كريم… رمضان مبار…
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°

Salam ramadan Al Mubarak..
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Ramadan bulan yg mulia..
Tertutup pintu-pintu neraka..Terbuka pintu-pintu syurga..Syaitan-syaitan dibelenggu.

Salam kunjungan salam ziarah…. Maaf kerana lama tak singgah blog sini…esok puasa wehhhh...

patutlah blog ni dah pindah umah upanya

mr.syazwan said...

S
E
L
A
M
A
T

B
E
R
P
U
A
S
A

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...