Wednesday, 8 September 2010

~Diari Ramadhan Amir & Salam Eid Mubarak 1431H ~

Assalamualaikum & Salam Ramadhan/Eid Mubarak semua.....

29 Ramadhan 1431H,kian singkat untuk bersama Ramadhan dan yang sedang menanti Syawal....Alhamdulillah....Madrasah Ramadhan akan pergi sekali lagi...Ramadhan insyaALLAH akan kembali cuma untuk kita miliki dan bersamanya lagi adalah belum pasti....Ramadhan sarat dengan cerita-cerita yang ingin kita kongsi......Ramadhan adalah anugerah terhebat dr Ilahi...Bulan yang memiliki ganjaran seribu bulan yang dinanti.......

Pagi ini sy terasa seperti ingin kongsikan cerita ramadhan sy kali ini...sekadar berkongsi dan memberi peringatan buat diri sendiri.....Perkongsian ini juga adalah yang terakhir untuk Ramadhan kali ini...Ye lah kan,semua org dah nak balik bercuti...Kali ni sy nk cerita tentang apa yg sy rasa....Apa yang sy lalui...dengan cara sy sendiri...Mungkin akan jadi satu entry yang panjang atau mungkin hanya satu perkongsian ringkas...Yang pasti sy mahu berkongsi sesuatu......:)

29 Ramadhan.....ikut kebiasaan ini adalah hari terakhir Ramadhan jika anak bulan kelihatan malam nanti...Tp di Malaysia,sudah lama anak bulan tak kelihatan dan kita lebih mengikut hisab yang mana Ramadhan dicukupkan 30....tak mengapalah,persoalan itu bukan untuk kita huraikan...cukup sekadar kita tahu.....Alhamdulillah....

Ramadhan kali ini bagi sy paling berharga...Allah lebih tahu.....Ramadhan ini merapatkan ikatan kekeluargaan,persahabatan,dan persaudaraan serta perkenalan....Alhamdulillah...antara nikmat2 ramadhan.....

Sepanjang Ramadhan Ini :

  • Hari pertama Ramadhan : Berbuka bersama Haiqal....Hanya ALLAH tahu ucapan sy untuk Adik sy sorang ni......Orang yang paling banyak masanya dengan saya sepanjang Ramadhan ini...tq so much adik....
  • Balik Kampung: Alhamdulillah...tahun ni dapat balik kampung ms awal ramadhan....Ramadhan ke 3....Memang rasa terisi Ramadhan...Berbuka di rumah dengan family semua....Sempat berbuka bersama kawan2 time sekolah dulu...Berterawih.....Terima Kasih ALLAH......
  • Teman Sekerja : Alhamdulillah..Ramadhan merapatkan ukhuwah....untuk Ramadhan kali ini byk masa dihabiskan dengan aktiviti bersama...tahun ini rasanya paling byk iftar bersama kawan2 ofis..Paling best iftar ramai2 kat Padang dataran Shah Alam....Kak Zura,Laili,Hasrul,Kyu,Kak Ita,Kak Amy,Kak Zila,dan semuanya kalian membuatkan hari2 sy terisi.....terima kasih......:)
  • Buffet Ramadhan : Ramadhan kali ni pertama kalinya sy makan buffet.....hahaha...ok terpaksa cakap sy tak berapa suka sgt....boley?? hehehe...tp tetap nak say thanks to my Boss/shbt Aizul Marcello sbb belanja i hari tu....thanks to haiqal dan yang lain2 jugak...Owh ya,to lee dan my ofismate jugak (*Asiari kan..hahaha..)
  • Iftar @ rumah : Ramadhan ini hanya 4kali saya berbuka dirumah.....paling sikit berbanding tahun lalu.....tetiba rasa rindu Ramadhan lalu......Terima Kasih ALLAH....:)
  • Gathering Iftar: Alhamdulillah....21ramadhan lalu dapat jugak buat majlis berbuka kat rumah.....Ramai yang dtg..hampir 30org...insyaALLAH,ada rezeki raya buat lg.....:)
  • Kad Raya & Duit Raya: ini paling awal..tak de la awal sgt...fikir awal je..eehe...tq adi luqman,design kad raya....tq kak ina tlg tukarkan duit raya.....hehe.....:)
  • Mama: Baju raya mama paling special kali ni........Tq so much fitri.....siapkan baju mama......:)
  • Keluarga: Persiapan tahun ni macam lagi meriah...Alhamdulillah...syg....syg....syg sgt2 kat mama,abah n adik2...Alhamdulillah..sederhana tp kita gembira.....insyaALLAH...
  • Si comel Aiman: tahun lepas br je jmpa sicomel ni time raya,tahun ni dh boley berjalan.....untuk Aiman????biarlah rahsia......sy mengaku sy syg si comel Aiman......jgn nakal2 Aiman....:)
  • Shopping Raya : Ok,sy mengaku...sy mmg tak pandai shopping...hahaha...tak pandai nak buat pilihan....susah kan..ok at last semua last minute....Br beli semua kelengkapan semalam...lewat jugak la kan...tq so much Haiqal sbb teman kan.....if not,mmg tak kan beli apa....akhirnya jd cam last year.....sampai kampung baru nak pegi beli semua....hehehe...:)
  • Balik Kampung: insyaALLAH tak da aral,malam ni balik.....lepas berbuka or tgh malam sket....doakan sy selamat sampai ya.....insyaALLAH...:)

Untukmu Ramadhan :

Dear Ramadhan.......
  • Terima kasih kerana sudi datang dan terima.........
  • Terima kasih kerana bawa seribu ketenangan......
  • Terima kasih atas kekuatan ukhuwah yang terjalin......
  • Terima kasih atas kenangan indah yang terukir.......
  • Harapan moga masih punya ruang waktu untuk bertemu lagi nanti....insyaALLAH......
  • Saya pasti akan rindu dengan Ramadhan.......rindu......sayu........
Ramadhan,tak terungkap ucapan perpisahan tapi ia tetap akan berlaku...Doa sy moga Ramadhan ini yang terbaik dan semampu mungkin sy hidupkan.....Ya ALLAH,pertemukanlah aku dan semua dengan Ramadhan akan datang....insyaALLAH.....Maassalamah wa ilalliqa' ya Ramadhan......will miss u.......hmmmmm....


Untuk semua disini dan dimana-mana saja:

Saya ingin ucapkan Salam Eid Mubarak.....Maaf jika ada salah dan silap sepanjang perkenalan ini....Sy amat hargai setiap orang yang hadir dalam hidup sy dan moga ALLAH redha dengan kita semua insyaALLAH...Jaga diri..Selamat balik kampung...Selamat semuanya insyaALLAH....

Salam Eid Fitri Mubarak 1431H

5 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

suka baca.. Nice entry la Amir....selamat hari raya...

AhmadFauzi said...

nice kad rya...

slamat ari rya amir..

aizul marcello said...

selamat ari raya sahabat saya, amir rayyan terchenta! boleh? hahahahah!!!

mr.syazwan said...

CHANTEK KAD

hehe

S
A
L
A
M


F
U
U
U
Y
O
O
O

R
A
Y
A

CERIA SELALU N JAGA DIRI YE

NANTIKAN WAN DI ASTRO N TV3

hahaha tibebe je..

;p

Qarl said...

meletop kad raya hokey

nanges tok ti

thanks atas kasih syg dan perhatian pd Aiman..

thanks 4 everything

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...